Lite motorcross snack!

Lite motorcross snack!

Välkomna till min nya blogg!

Hej alla, vad kul att starta med detta projekt. Jag heter Niklas, är i grund och botten coach men är intresserad av motorsport. Själv har jag tävlat inom motorcross, så därifrån har jag något erfarenhet. Det är inte mycket, som sagt, det här är bara hobby för min del och det är i och för sig länge sen jag tävlade. Är man pappa som jag är, så blir man mer rädd för sig och även om jag älskade att tävla, så gör jag idag lite motorcross men på ett mycket mer säkert sätt.

Hur som helst. Den här bloggen har som avsikt att skrivas om olika motorsport, inte bara motorcross så klart utan även andra grenar. Spelar ingen roll om det handlar om elbilar som laddas upp genom att använda bra avtal med Göta Energi, eller om det är bensindrivna traktorer som stylar ute på gården. Det allra viktigaste här är att vi ska prata motorer, sport och sånt som låter brrrrrmm brrrrmmm brrmmmm!!!

Så vi börjar lite med motorcross eller MX som det också är känt! Det första du behöver är så klart en motorcykel för detta. Idag finns det en fin marknad av begagnade motorcyklar, märken som Zundapp delar, Yamaha, Crecent… ja, you name it. Så vi fortsätter, det är bra att börja med MX eller motorcross som barn, om det är någon förälder som läser mig här. Ja, du tänker säker men gud mitt barn? Motorcross? Nej nej!. Ja var inte så rädd. Det är ju precis som vilken sport som helst, det har med sig risker, det gör det men de kräver mycket fysisk. Du behöver främst en fantastisk kontroll över din kropp, din balans, du behöver verkligen kämpa för att bli bra. Jag är helt övertygad att detta utvecklar väldigt mycket ett barns fysiska förmåga. Så var inte rädda för att era barn ska börja med det här. Motorcross är otroligt rolig också, det ger kroppen en sån spänning, såna adrenalinkickar och kräver en enorm kontroll av både kroppen men även motorcykeln. Det kanske kan vara bra att tillägga att ditt barn måste vara minst 12 år gammal dock (men det gör inget att börja med lite körande innan om man köper rätt utrustning och motorcykel).

Så för att kunna bli en motorcross förare behöver du självklar motorcykeln, sen behöver du mer utrustning än så. Bland det viktigaste du behöver är så klart skydd för din kropp, ifall det går lite vild till. Så se till att du inte är snål när du ska skaffa dig skyddsutrustning, det behöver inte nödvändigtvis vara nytt, du kan hitta massor med bra begagnade saker här med. Du behöver hitta ett bra ryggskydd, stövlar avsedda för MX samt ett par bra crossbyxor… och kanske det absolut mest viktiga HJÄLMEN. Sen finns det lite du kan skaffa dig för att skydda dig men det mest basala har du redan nedskrivet här.

För att du ska kunna börja träna motorcross, så räcker inte det att bara ta sig till skogen och börjar köra där (där får du faktisk inte) utan du behöver bli medlem i en motorklubb. Det är dock viktigt, om du någon gång vill tävla eller bara träna, så måste din motorklubb vara Svemo-ansluten. Svemo-anslutningen ger dig rätten för att kunna köra MX, och för att kunna köra måste du ha en körlicens så att du kan bli försäkrad.

Dina barn kan köra olika kubik beroende på deras åldrar. Regeln är att om ett barn vill köra men är under 15, så måste det vara max till 80-kubik cyklar, efter det kan man antingen köra 125cc 2-takt eller 250cc-4 takt.

Ja, så där har du en bra beskrivning över hur det funkar, tror jag. Eller det hoppas jag iallafall. Det finns så mycket mer att prata om men det tror jag att jag ska lämna till ett annat inlägg, som sagt min idé här är att vi ska skriva fler och fler inlägg om olika sporter som har en motor i sig, vare sig det är eldrivna eller bensindrivna, det viktiga är att det är en sport och att man har motorer.

Nu ska jag kanske sluta tråka ut er med mitt inlägg här. Vi hörs i ett annat inlägg med lite annat om andra motorsporter! Ha en trevlig och fin dag och var försiktiga med Coronaviruset!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *